De: Alphaplan
Geodezia – când știința se întâlnește cu aventura
Nu în fiecare zi avem ocazia să ne întâlnim cu termeni precum „geodezie”, „inginer geodez” şi mulți alții asociați acestui domeniu.
În decursul săptămânii trecute am luat parte la prezentarea Facultății de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții din Bucureşti, în contextul desfăşurării evenimentului ConstructFest, organizat de Asociația Studenților la Construcții din Bucureşti, eveniment menit să intermedieze interacțiunea elevilor de liceu din toată țara cu toate cele şapte facultăți din cadrul U.T.C.B.
Am fost nespus de bucuroşi să regăsim în rândul elevilor un mare interes față de domeniul geodeziei.
Astfel, pentru cei care nu au avut ocazia să participe la prezentările ținute, am adunat câteva idei, pe scurt, despre geodezie: ce este geodezia, ce face mai exact un inginer geodez, de ce este o meserie atât de necesară şi alte câteva aspecte menite să vă ajute să cunoaşteți un pic mai bine meseria de inginer geodez.
Ce este geodezia?
Pe scurt, geodezia este știința care se ocupă cu studiul suprafeței Pământului şi reprezentarea elementelor definite prin poziție, formă şi dimensiune. Astfel de date pot fi utilizate în diverse scopuri: de la simpla monitorizare a comportamentului terenurilor şi construcțiilor în timp sau întocmirea hărților şi a planurilor, până la determinarea dimensiunii Pământului, a proprietăților sale fizice si gravitaționale.
Care sunt principalele aparate folosite în lucrarile de geodezie?
În trecut, erau folosite instrumente de măsurare ce aveau la bază principii esențiale de funcționare (de exemplu: teodolitul, cu ajutorul căruia erau determinate unghiuri, iar pentru determinarea distanțelor şi lungimilor erau aplicate principii din algebra, geometrie şi trigonometrie). În contextul evoluției tehnologiei, munca inginerului geodez este mai eficientă astăzi mulțumită aparaturii foarte avansate precum receptoarele GNSS (care, prin comunicare cu rețeaua de sateliți determină în timp real poziția în coordonate a instrumentului, în funcție de timpul de răspuns al satelitului către receptor), stație totală (asemanătoare cu teodolitul, însă cu mult mai performantă, reuşind sa determine unghiuri şi distanțe prin mijloace electronice cum ar fi laserul din dotare), nivele electronice capabile să citească pe coduri de bare (folosite, de exemplu, la determinarea cu mare precizie a diferentelor de nivel, pentru întocmirea planului cu curbe de nivel al unui teren, necesar în diverse situații), drone, scannere şi multe altele. Vom reveni ulterior cu un articol unde vom discuta mai detaliat despre diversitatea aparaturii şi scopul fiecărui instrument.
Care sunt principalele responsabilități ale inginerului geodez?
Principalele responsabilități ale unui inginer geodez includ colectarea și analizarea datelor spațiale. Aceste date pot fi utilizate atât pentru a produce hărți, planuri sau modele digitale ale terenului, cât și pentru a planifica și executa lucrări de construcții. Practic, inginerul geodez face trecerea proiectelor din plan în teren, sau din teren pe plan, după caz.
În plus, inginerii geodezi trebuie să fie familiarizați cu diferitele sisteme de coordonate geodezice utilizate în întreaga lume și să poată converti datele colectate în formate standard. Aceștia trebuie, de asemenea, să înțeleagă principiile de bază ale cartografiei și să poată utiliza programe software specializate pentru a crea hărți si planuri precise și ușor de utilizat.
În timp ce munca unui inginer geodez poate fi diferită în funcție de industria sau domeniul în care activează, aceștia trebuie să fie capabili să lucreze cu precizie și să poată colabora cu alți profesioniști dintr-o întreagă serie de domenii. De exemplu, inginerii geodezi pot lucra cu arhitecți, ingineri civili și alte persoane din industria construcțiilor pentru a proiecta și executa proiecte mari de construcție. De asemenea, aceștia pot colabora cu experți în mediu și resurse naturale pentru a colecta date despre terenuri, date ce vor fi utilizate în gestionarea resurselor, planificarea urbană şi altele.
Cum devin inginer geodez?
Pentru a deveni inginer geodez, este necesar să urmați cursurile la o facultate în domeniu, de la care veți obține o diplomă în inginerie geodezică. Puteti urma cursurile in cadrul mai multor universități din țară, dar Facultatea de Geodezie din cadrul U.T.C.B. este, la momentul actual, singura facultate de geodezie din țară, studiile nefiind înglobate în alte domenii precum hidrotehnica sau îmbunătățiti funciare şi totodata singura despre care putem vorbi în cunoştință de cauză, întrucât mare parte a personalului nostru studiază/a studiat aici.
Admiterea la Facultatea de Geodezie din cadrul U.T.C.B.
În prezent, admiterea se face în totalitate după media la examenul de Bacalaureat. În cazul în care proveniți de la un profil real, puteți opta ca una dintre materiile de profil să fie luată în considerare în proporție de 50% din media finală, în cazul în care vă avantajează, urmând ca celelalte două materii să conteze câte 25% fiecare.
Este obligatoriu să termin liceul la profil real pentru a fi student al Facultății de Geodezie?
Cateogoric nu.
„Am urmat cursurile la un profil uman în liceu şi pot spune că am reuşit să recuperez materia în ceea ce ține de matematică si fizică, materii cu care nu eram deloc familiarizat. Toate acestea au fost posibile cu multă implicare, efort, dar şi cu foarte multă înțelegere, deschidere şi mult sprijin din partea cadrelor didactice. […]”
“Am ajuns cumva din întâmplare (n.r.: la Facultatea de Geodezie). În clasele a 10-a și a 11-a îmi doream foarte mult să urmez o carieră în cadrul Academiei de Poliție, însă undeva la începutul clasei a 12-a am realizat că nu mă regăsesc deloc într-un astfel de mediu și am renunțat la pregatirile pentru exemenele de admitere. Atunci a trebuit să iau o decizie din scurt și nu pot spune neapărat că a fost una informată, însă am avut norocul să mă regăsesc în totalitate aici. Este exact ceea ce îmi place să fac și am descoperit asta pe parcurs, nicidecum din prima. Cunoscând din ce în ce mai mult materiile, caderele didactice, câțiva alți profesioniști în domeniu, m-am convins din ce în ce mai tare că într-o zi voi vrea sa fiu și eu la fel. Astăzi mă simt cu atât mai mulțumit, reușind să îmi deschid propria afacere în domeniu, cu finanțare din fonduri europene. La planul de afacere cu care am câștigat finanțarea am avut parte de mult sprijin din partea unor cadre didactice și există într-adevăr foarte multă deschidere către antreprenoriat în domeniul nostru.”, ne transmite Mihnea Badiu, administrator al societății, student în anul IV la Facultatea de Geodezie.
Care sunt principalele tipuri de lucrări pe care le desfăşoară un absolvent al Facultății de Geodezie?
Facultatea de Geodezie este alcătuită din două departamente: Departamentul de Topografie şi Cadastru (DTC) şi Departamentul de Geodezie.
Fie că vreți să urmați o carieră în cadastru şi topografie, fie că vreți să urmați o carieră în domeniul cercetării şi dezvoltării în cadrul marilor companii si instituții naționale şi internaționale, Facultatea de Geodezie dispune de toate resursele necesare formării studenților ca buni profesionişti.
În ceea ce ține de lucrările de topografie si cadastru pe care le puteți desfăşura cu cunoştințele acumulate de la orele de curs şi seminar, vă puteți face o idee, în linii mari, la noi pe site, la următoarea adresă:
https://serviciitopografie.ro/services/.
Avantaje şi dezavantaje
Singurul dezavantaj pe care l-ați putea identifica este acela că este nevoie de foarte multă implicare, însă cu siguranță acesta se aplică în general tuturor domeniilor.
Pe de altă parte, avantajele sunt suficient de numeroase şi le amintim cel puțin pe următoarele:
- ca ingineri geodezi puteți alege să lucrați atât la birou, cât şi în teren cu aparatură de înaltă precizie;
- salariile sunt cel puțin atractive. Minimul prevăzut prin lege începe de undeva de la 3000 lei net, însă în realitate salariile sunt cu mult mai mari, ajungând şi undeva de ordinul zecilor de mii de lei după experiență şi cunoştințe;
- rata de angajabilitate de 100%. Piața este în continuă căutare de ingineri geodezi şi ai garanția că poți găsi un loc de muncă imediat după facultate;
- domeniul este unul în totalitate tehnologizat şi deschis inovațiilor, dar totodată complet rezistent la apariția noilor tehnologii menite să automatizeze munca oamenilor, având în vedere că toate lucrările au un profil de cerințe personalizat, unde este nevoie de capacitate umană de decizie, analiză şi acționare;
Concluzii
În concluzie, dacă ești în punctul în care trebuie să faci o alegere rapidă legată de cariera ta, credem că Facultatea de Geodezie ar merita să fie una dintre variantele de pe listă. Este o meserie foarte dinamică, îmbinând munca de teren cea de birou, o meserie pe care și-o poate însuși oricine este dispus să depună puțin efort pentru o carieră sigură, plină de provocări dar și cu o recompensă pe măsură. Dacă putem să îți răspundem la mai multe întrebări, ne poți contacta pe social media și îți vom răspunde cu siguranță în cel mai scurt timp.